IBS Recuperari Creante include in procesul standard de recuperare a creantelor urmatorii pasi:
Propriul sistem de lucru ne permite sa ne desfasuram activitatea in acest proces de recuperare a creantelor in doua etape: (i) pre-litigioasa si (ii) litigioasa.
Prin aceasta etapa se incearca intr-un mod amiabil determinarea debitorilor de a achita debitele restante evitand astfel agravarea situatiei financiare. Totodata, in aceasta prima etapa avem in vedere recuperarea amiabila a creantelor folosind instrumente precum: notificari scrise si telefonice, mediere, negociere, intocmirea si urmarirea efectuarii platilor in urma agrearii unor angajamente de plata, etapa caracterizata in general printr-o rata de succes de aproximativ 70%.
fiind actionat in instanta prin proceduri specifice. Acest demers se continua prin obtinerea unui titlu executoriu, constand intr-o hotarare definitiva si executorie, urmata apoi de executarea silita a debitorului, prin intermediul unui executor judecatoresc din reteaua IBS.
Actiunile in instanta vor fi introduse, in functie de competenta materiala, functionala si teritoriala in conformitate cu prevederile legale.
ORDONANTA DE PLATA
Dintre procedurile simplificate ale etapei litigioase mentionam Ordonanta de plata reglementata de Noul Cod de Procedura Civila ca procedura unica, speciala și rapida de recuperare a creantelor. Pentru ca instanta sa retina și sa judece cererea privind emiterea ordonantei de plata, creditorul trebuie sa faca dovada indeplinirii procedurii prealabile obligatorii a somarii debitorului.
Noua procedura a Ordonantei de plata este aplicabila in privinta creantelor certe, lichide și exigibile, constand din obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist și o autoritate contractanta, constatate printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris insușit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
Impotriva ordonantei de plata emise, impotriva incheierii de respingere a cererii de emitere a acesteia sau impotriva ordonantei de plata partiale se poate formula cerere in anulare de catre debitor sau, dupa caz, de catre creditor, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii ordonantei de plata sau incheierii instantei. Cererea privind emiterea ordonantei de plata se timbreaza la valoarea de 200 lei.
Pe langa procedura Ordonantei de plata introdusa de Noul Cod de Procedura Civila, actul normativ prevede si cererile cu valoare redusa, procedura care se aplica pentru creantele mai mici de 10.000 lei fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii. Acest tip de procedura se declanseaza prin completarea formularului de cerere si depunerea sau trimiterea acestuia la instanta competenta, prin posta sau prin orice alte mijloace care asigura transmiterea formularului si confirmarea primirii acestuia.
ACTIUNEA IN PRETENTII
Actiunea in pretentii sau actiunea de drept comun reprezinta acea actiune judiciara care nu este prevazuta de nicio alta procedura speciala (simplificata), incadrandu-se doar in norma generala a dreptului comun. Actiunea pe drept comun este actiunea de recuperare a debitelor utilizata in situatia in care nu poate fi promovata o cerere privind ordonanta de plata. Pentru acest tip de actiune nu este necesar caracterul cert al creantei, de cele mai multe ori creantele fiind contestate de catre debitor atat in ceea ce priveste existenta cat si in ceea ce priveste cuantumul lor.
In vederea promovarii unei actiuni de drept comun, este necesara indeplinirea procedurii prealabile a concilierii directe, prin care se incearca solutionarea litigiului pe cale amiabila. In practica, aceasta procedura ce se poate intinde pe o durata mai mare. Caile de atac pentru actiunea in pretentii sunt apelul si recursul, putand fi exercitate de ambele parti in cazul in care solutia instantei nu este favorabila. Taxa de timbru se calculeaza proportional cu suma solicitata, implicand un efort financiar mai mare comparativ cu procedurile simplificate mentionate anterior.
PROCEDURA INSOLVENTEI
In cadrul acestei etape litigioase se va putea declansa si procedura insolventei (reorganizare / faliment) fie initial, in locul Ordonantei de plata daca sunt intrunite conditiile cerute de legislatia in vigoare, fie dupa constatarea ulterioara a starii de insolvabilitate si a celorlalte criterii specifice acestei proceduri. In cadrul procedurii judiciare se poate declansa procedura insolventei in situatia in care: suma debitelor depaseste 40 000 RON, iar deschiderea acestei proceduri va putea fi ceruta de creditori dupa trecerea a 60 de zile de la data scadentei.
SOMATIA EUROPEANA DE PLATA
O situatie tot mai des intalnita in practica se refera la recuperarea debitelor din state membre ale Uniunii Europene prin introducerea somatiei europene de plata. Prin standardizarea procedurilor si documentelor pe care le presupune somatia europeana de plata se simplifica si se reduc costurile litigiilor transfrontaliere, fiind o procedura aplicabila in materie civila si comerciala pentru creantele necontestate (somatia europeana de plata nu se aplica in materie fiscala, vamala sau administrativa).
In vederea utilizarii acestei proceduri este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:
(i) existenta unui litigiu transfrontalier civil sau comercial;
(ii) existenta unei creante lichide si exigibile la data introducerii cererii (potrivit art. 662 alin.3
Procedura somatiei europene presupune utilizarea exclusiva a formularelor prevazute de Regulamentul nr. 1896/2006.